Woonschip weggesleept

Dit artikel is afkomstig uit het Haarlems Dagblad, woensdag 30 juli 2003

Arrestatieteam ontruimt met geweld woonark aan Spaarne

Een arrestatieteam van de politie heeft dinsdag in Haarlem met geweld een woonark in het Spaarne ontruimd. Daaraan was een landurig beleg vooraf gegaan. De 65-jarige eigenaar van de woonboot is na een korte worsteling aangehouden. Al lange tijd heeft hij een conflict met de gemeente omdat hij niet beschikt over de benodigde ligplaatsvergunning.

De Haarlemmer verzette zich gisterochtend hardnekkig tegen een poging van de gemeente Haarlem om de schuit aan het Zuider Buiten Spaarne weg te slepen. Ambtenaren en agenten die de als atelier gebruikte ark wilden laten wegslepen, werden door de eigenaar bedreigd met een bijl en een hooivork. Ook gooide de kunstenaar gericht met tegels en stenen. Er sneuvelde onder meer een ruit van een politieauto. De agenten voelden zich zo bedreigd, dat ze versterking inriepen.

Daarna volgde een urenlang durend beleg van de woonark door tientallen agenten. Uit voorzorg waren ook ambulancepersoneel, brandweerlieden en duikers paraat. Op een gegeven moment dreigde de man de woonark in brand te steken en een gasfles tot ontploffing te brengen. Ook gooide hij grote hoeveelheden hout in het Spaarne om de scheepvaart te belemmeren.

Omdat de eigenaar van de ark weigerde te onderhandelen, schakelde de politie een arrestatieteam in. Onder aanmoediging van het massaal toegestroomde publiek maakte het team ruim vijf uur na begin van de bezetting een einde aan de actie. De politieagenten drongen met behulp van twee boten via de waterkant de woonark binnen. Om de verdachte te desoriŽnteren schoot het arrestatieteam twee zogenoemde flashbangs af, granaten die een knal en een felle lichtflits veroorzaken. De man kon na een korte worsteling worden overmeesterd. Hij is geboeid en geblinddoekt afgevoerd naar het politiebureau. Bij de actie raakte niemand gewond. De woonark is uiteindelijk weggesleept. De eigenaar wordt poging tot zware mishandeling en bedreiging ten laste gelegd.

Nedstat Basic - Free web site statistics

.